Как се съхранява българското самосъзнание в чужбина?

Мечева: Всяко българско училище по света върши изключителна просветителна дейност
1 ное 2021 09:13, Ния Христова
31
Едно единствено българско училище носи името на жив възрожденец – потомственият дипломат и филантроп Иван Станчов. Училището се намира в Лондон.
 
"Тази година към 200 деца учат в училището. Предишни години сме имали към 280 деца, но ние бяхме първото училище във Великобритания, сега има над 70 и това е много радостно, защото общността тук се разрасна изключително много", каза директорът на българското училище "Иван Станчов" към посолството ни в Лондон Снежина Мечева пред Bulgaria ON AIR.
 
"Всяко едно българско училище по света върши изключителна просветителна дейност. На този празник искам да поздравя всички учители, защото знам колко отговорна, трудна, но в същото време и пълна с любов е тази дейност - да се посветиш на децата", заяви още тя.
 
"Ще си направим празнични часове, ще си поговорим за това, за което ние говорим почти през цялото година - пътят на България, на кого какво дължим, как е съхранена нашата духовност. Това е и нашата съвременна мисия - да продължим да съхраняваме онова, което сме наследили от истинските първобудители".
 
"Съществуваме от 15 години и за тези 15 години действително сме направили много, за да може тези милиони българи, които са извън България, да продължат да имат своите малки Българии. Всяко едно българско училище е една такава малка България зад граница", подчерта Мечева. 
 
"Аз съм от 34 години ангажирана с дейността на образованието зад граница. В началото децата бяха родени в България, докато сега процентът е обратен - повечето деца са родени тук. Това действително е изпитание, защото в чуждата среда наш дълг и мисия е ние да ги съхраним, да ги направим българи. Много често в чуждата среда съзнанието на малките деца е объркано и трябва да се положат усилия, за да може тази пътна връв да не бъде рязана и тези деца да съхранят националното си самосъзнание именно в нашето училище", изтъкна тя. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом живее в чужбина,не е вече българин. Той е жалко дръвче без корен. Вятърът го *** на където си иска..По добре в чужбина отколкото в Мунюленддд
25
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Щом живее в чужбина,не е вече българин. Той е жалко дръвче без корен. Вятърът го духа на където си иска.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се премахне двойното гражданство, да видим патриотите от чужбина от кое ще се откажат!Ще се откажат от некачественото, демек българското заедно с българската работа!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25.Да ни пази Господ от българското самосъзнание! То му се видя качеството като цяло!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самосъзнание, че е българин може да има някой роден и израснал в България. Изкуствено съхраняване или по-скоро създаване на самосъзнание на хора, които са родени и израснали извън България е меко казано странно. Значи ще си роден и израснал в Лондон, но ще се идентифицираш с България, където примерно може и да не си бил?! Виж ако родителите и двамата са българи и редовно прекарват време в България с децата си, сигурно ще имат и българско самосъзнание.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никак,забравяш от къде си дошъл и гледаш напред.
20
3
 
1
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Коментиращите тук не излизали от града или селото в което живеят но пишат дават мнения, типично по Български
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето учителки са потомствени селияндурки ама нали знаете, можеш да изкараш селянина от селото но селияндура в него - никога.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да прихващат децата скапан селияндурски манталитет и привички - благодаря предварително! Не съм се махнал от културна "държава" че да и следвам небивалиците!
17
0
 
0
 
! Отговори
1453 преди 2 години
С пари
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма българско самосъзнание в емиграция. На запад се помни с носталгия само чалгата, мързелуването и пиенето от сутринта, защото там такива не минават. А децата на емигриралите биват асимилирани, защото от раждането са възпитавани за емигранти. Едиствените патриоти в чужбина са бесарабските българи.
15
3
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тия са добре осъзнати избегали са навреме :)))
14
6
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Да се премахне двойното гражданство, да видим патриотите от чужбина от кое ще се откажат!
13
2
 
15
 
! Отговори
Рестарт 2.0 преди 2 години
Българското самосъзнание е пpимитивно и средновековно съзнание - ваксинационният процес недвусмислено го доказа, не подлежи на съхранение, а на моментално заличаване и интегриране към съзнанието на цивилизованите народи. Единствено да почитат родата си и да си идват веднъж годишно максимум!
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво българско самосъзнание?В момента, в който духнат, децата им вече не биват учени на български - не могат нито да пишат, нито да говорят. Обясняват как ще се върнат, но са само приказки. Гласуват, за да се чувстват не толкова големи предатели. Като си идват със социалките за лятото се държат като най-големите баровци, но половината им почивка е по лекари и зъболекари
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Айде, айде, работих на две места в две държави и видях как се съхранява. Моментално забравят че са българи, има места на които казват, че са украинци, а *** ни са румънци, но не и българи. Защо ли? За традиции, трудно мога да кажа гледат веднага да се впишат в чуждата картинка и до 2-3 месеца започват да завалят българския.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме как чрез Кирчо и ортака му. Т.е. никак. За българите на вън тук е ***, в която ако много си огладнял може да дойдеш да се понаплюскаш, да се поизакаш и да се избършеш кеф ти със закон, кеф ти с Конституция.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като сте побегнали навън що гласувате тук? ако бяхте сериозни да промените нещо тук нямаше да избягате, затова екс-българите не трябва да имат право да гласуват
8
2
 
19
 
! Отговори
България преди 2 години
Колко от чужбинските патриоти биха се отказали от чуждото си гражданство за да запазят българското!
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
който бега зарад неспособността си да промени нещата тук, как очаква че ще живее по-различно навън? не може вечно да разчита на мнозинство чужденци да гласуват вместо него. туй се нарича страх, предателство